Mistä roller derbyssä on kyse? Säännöt tutuiksi!

Roller derby on vauhdikas joukkuelaji, jossa käytetään rullaluistimia. Tämä mielenkiintoinen kontaktilaji on syntynyt Yhdysvalloissa jo 1920-luvulla. Lajin suosio on suurta ympäri maailmaa, ja uusia seuroja syntyykin jatkuvasti. Roller derby vaatii urheilullisuutta, nopeutta sekä strategiataitoja. Myös Suomessa on useita roller derby -seuroja ja harrastusmahdollisuuksia lajista kiinnostuneille. Laji on erityisesti naisten suosiossa, mutta sitä voivat harrastaa myös miehet.

Perustietoa roller derbystä

Roller derby on joukkuepeli, joka vaatii hyvää kuntoa ja nopeutta. Joukkueet luistelevat ovaalin muotoisella radalla, joka voi olla joko tasainen tai kalteva. Pelaajat luistelevat “jenkkimallisilla” quad-luistimilla. Joukkueen on tarkoitus kerätä pisteitä itselleen ja sekoittaa vastustajan pelikuvioita, estäen vastustajaa keräämästä pisteitä. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa. Roller derby on vahva kontaktilaji, jossa voi puolustautua käyttämällä omaa vartaloaan.

Roller derby on myös siitä erikoinen laji, että siinä voi sekä hyökätä että puolustaa yhtä aikaa. Miten vain ei voi puolustaa tai hyökätä, vaan roller derbyssä on turvallisen pelin takaavat säännöt. Kilpailuissa sääntöjä valvovat tuomarit. Roller derby on kontaktilaji, ja siksi pelaajat käyttävät asianmukaisia suojavälineitä, kuten kypärää. Roller derbyn pelaajat ovat pääasiassa yli 18-vuotiaita naisia, mutta laji sopii kaikille sukupuolesta riippumatta.

Säännöt

Roller derby -ottelu on jaettu kahteen puolituntiseen jaksoon. Molemmat koostuvat kahden minuutin eristä, joita kutsutaan jameiksi. Pelissä on kaksi joukkuetta, joista kummastakin viisi henkilöä on kerrallaan radalla. Yksi joukkueen pelaajista on pisteidentekijä eli jammeri ja loput runkopelaajia eli blokkereita. Blokkerit luistelevat tiiviinä ryhmänä, jota kutsutaan pakaksi ja puolustavat jammeria. Pakka puolustaa jammereita vartalolla blokaten tai estäen vastustajan. Jammerit yrittävät luistella pakan läpi.

Ensimmäiseksi pakan läpi päässyt jammeri on erän lead jammer. Lead jammerilla on oikeus keskeyttää kaksiminuuttinen erä ennen kuin erä loppuu. Jammerit saavat pisteitä ohittaessaan vastapuolen pelaajan, toisesta ohituskierroksesta alkaen. Joukkueet pyrkivät keräämään mahdollisimman paljon pisteitä ja yrittävät sekoittaa vastustajan pelikuvioita. Jäähyn voi saada vastustajan ohittamisesta radan ulkopuolella, kampittamisesta, selkään tai päähän taklaamisesta, käsillä estämisestä sekä myötäpäivään tai pysähtyneenä taklaamisesta tai pakan rikkomisesta.

Pelaajat

Blokkerit aloittavat jamin jammeriviivan ja pivotviivan välistä. Jammerit aloittavat pelin jammeriviivan takaa. Jammeri kerää joukkueelleen pisteen aina, kun hän ohittaa vastapuolen pelaajan ensimmäisen kierroksen jälkeen. Jammeri saa pisteen myös jäähyllä olevista pelaajista sekä toisesta jammerista, jos hän ohittaa tämän useammalla kuin yhdellä kierroksella. Siitä jammerista, joka ohittaa pakan ensimmäistä kertaa jamissa, tulee lead jammer. Lead jammer saa lopettaa jamin koska tahansa.

Blokkereiden tehtävä on yrittää estää vastustajan jammeria estämästä joukkuettaan. Lisäksi blokkerit auttavat omaa jammeriaan ohittamaan vastapuolen pelaajia. Eli roller derbyssä voi puolustaa ja hyökätä yhtä aikaa. Blokkereiden on pysyteltävä korkeintaan kolmen metrin päästä toisesta blokkerista, eli blokkerit eivät saa levittäytyä miten vain radalle. Jos blokkerit ovat liian kaukana toisistaan, tuomari keskeyttää pelin kunnes “pakka” eli ryhmä on kasassa.

Joukkueen muodostelma

Pakka on tärkeää pitää kasassa koko pelin ajan rangaistuksen uhalla. Pakka muodostuu radalla siihen kohtaan, jossa eniten blokkereita molemmista joukkueista luistelee maksimissaan kolmen metrin päässä toisistaan. Eli blokkarin täytyy luistella enintään kolmen metrin päässä toisesta blokkerista. Jos pakka hajoaa, molempien joukkueiden on koottava se takaisin kasaan nopeasti. Silloin kun pakka ei ole koossa, blokkerit eivät saa puolustaa eivätkä hyökätä.

Pelaajat voivat käyttää pakkaa hyödyksi monilla tavoilla, esimerkiksi venyttämällä sitä tai siirtämällä sitä. Pakan etu- ja takapuolella on kuuden metrin alue, jota sanotaan kontaktialueeksi. Tämän kontaktialueen sisällä blokkerit saavat toimia aktiivisesti. Toisin kuin blokkerit, jammerit eivät kuulu pakkaan. Jammerit saavat liikkua vapaasti koko radan pituudella. Jammerit eivät voi ottaa kontaktia muihin kuin toisiin jammereihin, jos he ovat kontaktialueen ulkopuolella.

Rangaistukset

Roller derbyssä rangaistukset ovat vähintään minuutin mittaisia jäähyjä. Harvinaisen törkeästä tai tahallisesta väkivallanteosta pelaaja ajetaan ulos. Pelaaja joutuu ulos myös seitsemännestä jäähyminuutista. Roller derbyssä rangaistuksen saa kyynärpäiden tai käsivarsien käytöstä vastapuolen pelaajiin, pakan tahallisesta tuhoamisesta, oikomisesta, päähän huitomisesta, kamppaamisesta, sukeltamisesta, roikkumisesta sekä blokkaamisesta radan ulkopuolella tai ulkona kontaktialueelta. Myös käsillä estämisestä tai blokkaamisesta pysähtyneenä tai blokkaamisesta väärään suuntaan saa rangaistuksen.

Jos toisen joukkueen jammeri joutuu jäähylle, toinen joukkue saa ylivoiman. Silloin jäähyllä olevalla joukkueella ei ole mahdollisuutta tehdä pisteitä. Jäähyllä voi olla kerrallaan yksi jammeri ja kaksi blokkeria per joukkue. Tämän jälkeen ylimääräiset jäähyt siirtyvät seuraavaan jamiin tai siihen, kun jäähyaitiossa on tilaa. Molemmilla jammereilla on oma tuomari, jotka viheltävät rangaistukset omille jammereilleen. Myös blokkereille on tuomarit, jotka huolehtivat blokkareiden sääntöjen noudattamisesta.

Vaadittavat varusteet

Roller derbyssä pelaajilla on quad-rullaluistimet, joissa luistimen neljä pyörää ovat kahdessa rivissä. Koska roller derby on vahvasti kontaktilaji, käytetään myös kyynärpää-, ranne-, polvi- ja hammassuojia. Pelaajat käyttävät myös kypärää, koska kaatumiset ovat mahdollisia. Pelaajilla on yleensä erikoinen roller derby -nimi, joka voi olla sanaleikki kuuluisan henkilön nimestä tai esimerkiksi ilmiö. Näin pelaaja voi luoda itselleen alter egon pelin ajaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *