Roller derby ja rullaluistelu – harrastuksia, joita kannattaa kokeilla!

Rakastatko rullaluistelua kauniina kesäpäivänä? Tai haluaisitko rakastaa sitä, mutta joka kerta kun yrität, pyllähdät selällesi ja innostuksesi loppuu siihen? Anna meidän vakuuttaa sinut yrittämään uudelleen, sillä lajin oppiminen on mahdollista! Tai oletko jo rullaluistelun intohimoinen harrastaja ja mietit, miten tästä rakkaasta harrastuksesta voi saada jopa enemmän irti? Kerromme sinulle lajista, joka sinua saattaisi kiinnostaa, nimeltään roller derby. Jatka lukemista!

Rullaluistelun harrastamisen hyötyjä

Rullaluistelu on täydellinen yhdistelmä aerobista liikuntaa ja lihaskuntotreeniä. Rullaluistelussa yhdistyy tehokkaasti hengitys- ja verenkiertoelimistön kuormittaminen, ja se parantaa kestävyyskuntoa. Rullaluistellessa suuret lihasryhmät kuormittuvat, ja niiden kuormittumista on helppo säädellä. Rullaluistelu on niin sanotusti pehmeä laji, eli erilaiset rasitusvammat ovat harvinaisia. Rullaluistelusta voidaankin sanoa, että se on liikuntaa, joka antaa monipuolisemmat liikunnan hyödyt kuin juoksu, mutta ilman kovia iskuja.

Tutkimusten mukaan rullaluistelu aiheuttaa jopa puolet vähemmän niveliin ja polviin kohdistunutta rasitusta kuin juoksu. Rullaluistelussa käytetään yli 640 kehon lihasta, joten se on monipuolinen, koko kehoa treenaava laji. Sitä harrastetaan pääasiassa ulkona, joten harrastuksen aloittamiseen tarvitset vain luistimet, suojat ja hyvän sään. Yksi rullaluistelun valteista on se, että maisema muuttuu sen mukaan, kun liikut, ja samalla saat raitista ilmaa!

Mitä rullaluistelun aloittamiseen tarvitaan?

Ennen kuin lähdet ulos kokeilemaan rullaluistimia, kannattaa käydä kurssi, missä opetellaan hallitsemaan kehoa, kaatumaan, jarruttamaan, kääntymään ja ennakoimaan vaaratilanteita. Lajin suosiosta kertoo se, että noin miljoona suomalaista on kokeillut rullaluistelua. Aloittelijan kannattaa valita rauhallinen tie ja tasainen maasto ensimmäisiin yrityksiin. Kunnon varusteisiin kannattaa panostaa jo oman terveydenkin kannalta, ja mukavuutta lisäävät oikeanlaiset rullaluistimet. Kunnolliset luistimet saa parilla sadalla eurolla.

Varusteista pakollisia ovat tietenkin rullaluistimet sekä kypärä, mutta muutkin suojukset tulevat tarpeeseen – ainakin aloittelijalla. Muita suojaimia ovat polvi-, ranne-, kämmen- ja kyynärsuojat. Rullaluistimissa eniten kuluvat jarrupalat ja pyörät. Niiden kunto kannattaakin aina tarkistaa ennen luisteluun lähtöä. Jarrupalat on helppo vaihtaa itse uusiin. Rullaluistelussa on oleellista tukevan, hieman istuvan luisteluasennon löytäminen, tasapainoisen luistelutekniikan löytäminen sekä turvallisuusseikkojen huomioiminen. Oikean luistelutekniikan oppii parhaiten kurssilla.

Roller derby – viihdyttävä urheilulaji rullaluistelun harrastajalle

Ei ole yllättävää, jos et ole ikinä kuullut roller derbystä, sillä laji melko uusi tuttavuus Suomessa. Yhdysvalloissa roller derbyä on jo harrastettu pitkään, mutta Suomeen se rantautui vasta vuonna 2009. Mitä roller derby sitten on? Se on rullaluistelusta kiinnostuneille sopiva joukkuelaji, missä pärjää taktikoimalla. Roller derby on pääasiassa yli 18-vuotiaiden naisten laji, mutta harrastusmahdollisuuksia tarjotaan maailmanlaajuisesti myös sekä miehille että lapsille.

Kummassakin joukkueessa on viisi pelaajaa, joista yksi pelaaja on pisteiden tekijä eli jammeri. Loput pelaajista ovat blokkereita, eli he yrittävät estää vastapuolen pisteiden tekijää etenemästä ja sekoittavat vastustajan pelikuvioita. Keinoja jammereiden estämiseen ovat taklaaminen, vartalolla estäminen tai blokkaaminen. Roller derby on nopeatempoista ja jännittävää. Harrastusmielessä pelattavassa pelissä tärkeänä osana ovat roolit ja esiintyminen. Pelaajat saattavat pukeutua omalaatuisesti ja eläytyä omaan rooliinsa täysillä.

Roller derbyyn vaadittavat luistimet

Luistimet, mitä roller derbyssä käytetään, ovat nimeltään quad-rullaluistimet, ja niissä on neljä pyörää. Roller derbyn pelaajien tulee panostaa laadukkaisiin välineisiin ja valita juuri oikeanlaiset luistimet itselleen, sillä jopa pelaajan paino vaikuttaa siihen, minkälaiset luistimet ovat parhaat. Mitä enemmän pelaaja painaa, sitä kovemmat renkaat luistimissa pitää olla. Hyvillä luistimilla pelaaja pystyy etenemään kevyemmin, ja silloin pelaaminenkin on tietenkin mukavampaa!

Myös peliolosuhteet vaikuttavat siihen, minkälaiset rullaluistimet tarvitaan. Roller derbyä harrastetaan joko kaltevalla tai tasaisella flat track -radalla. Liukkailla lattioilla pelatessa on hyvä olla kovuudeltaan 88-92A-tyyliset renkaat. Pehmeät renkaat antavat enemmän pitoa ja näin estävät liukastumisen. Pitävillä lattioilla on hyvä olla 39-99A-tyypin renkaat. Roller derbyn luistimien hintahaarukka on 130 eurosta aina 500 euroon asti, ja niitä saa tilattua useimmista eri nettikaupoista.

Rullaluistelu ja roller derby kilpailumielisille

Rullaluistelua voi myös harrastaa vakavasti kilpailumielessä. Rullaluistelun kansainvälisiä arvokisoja käydään useilla eri pituuksilla, joista suosituin matka on 42 kilometriä, mikä on myös virallinen arvokisojen maratonpituus. Kansainvälisiä kisoja käydään sekä maantiellä, maantieradalla että pisteradalla. Talvisin rullaluistimilla kilpaillaan 100 metrin sisäradalla. Rullaluistelukilpailussa on ennalta säädetyt tarkat säännöt välineisiin liittyen: esimerkiksi luistimien pitää olla nelipyöräiset. Suomessa eri seurat järjestävät kilpailuja ja tapahtumia ympäri maata.

Roller derbyä pelataan Suomessa Roller Derby Suomi Cup -nimisessä liigassa. Liiga huipentuu SM-viikolla pelattaviin loppuotteluihin. Lajia harrastavat voivat osallistua myös kansainvälisiin kilpailuihin, vaikka ihan Olympialaisiin asti roller derbyä ei ole vielä hyväksytty. Lajin tavoitteena on päästä Olympialaisiin vuoteen 2024 mennessä. Tällä hetkellä suurin arvokisa on World Cup, missä amatööritiimit puolustavat maansa kunniaa kilpailemalla voitosta. Vuonna 2018 kisa järjestettiin Englannissa ja voittajajoukkueeksi selvisi Yhdysvallat.

Kokeile!

Sekä roller derby että rullaluistelu ovat harrastuksia, joita voi harrastaa niin viihde- ja rentoutusmielessä kuin tosissaankin kilpatasolla. Rullaluistelu on yksinlaji, kun taas roller derbyä pelataan joukkueessa. Kummankin lajin parissa pääsee kilpailemaan kansainvälisissä kilpailuissa. Roller derbyssä viihdemielellä pelattu kamppailu on räiskyvää ja viihdyttävää, missä pelaajat eläytyvät rooleihinsa ja pukeutuvat hassuihin asuihin. Rullaluistelun hyödyt ovat melkoisia, ja tämä yhdistettynä hauskuuteen luo erinomaisen urheilupaketin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *