Roller derby – kaikki voivat sen aloittaa, mukaan pääsee vähällä vaivalla

Roller derby on quad-rullaluistimilla pelattava joukkueurheilulaji. Pelissä on vastakkain kaksi joukkuetta. Tietynlaista rämäpäisyyttä vaaditaan, sillä laji on vauhdikas ja fyysinen. Se perustuu pitkälti ketteryyteen ja voimaan blokata vastustaja, mutta paikkansa on myös taktikoinnilla ja hyvällä pelistrategialla. Roller derby sopii kaikille, joilla on valmius pelata täysillä ja pitää samalla hauskaa, sillä lajissa tarvittavat ominaisuudet kehittyvät kyllä pelikokemuksen karttuessa.

Kuka voi pelata roller derbyä?

Roller derby sopii periaatteessa kaikille yli 16-vuotiaille, jotka haluavat pitää hauskaa liikunnan parissa ja ovat valmiita laittamaan itsensä likoon joukkueen puolesta. Laji on helpompi aloittaa, jos jonkinlainen fyysinen pohjakunto on jo olemassa, sillä roller derby on nopeatempoinen, korkeintaan kahden minuutin jameihin pohjautuva peli. Kuntohan tietysti kohenee sitä mukaa, kun pelikertoja tulee lisää, joten myös aiemmin liikuntaa vältelleet voivat hyvin aloittaa roller derbyn.

Fyysisen kunnon lisäksi roller derby vaatii pelaajaltaan joukkuehenkeä ja halua pitää hauskaa pelitovereiden kanssa. Roller derbyssä keskeistä on se, että osa joukkueen jäsenistä (blokkerit) auttavat yhtä joukkuetoveriaan (jammeri) selättämään vastustajan ja tekemään pisteitä. Yhteishenki, pelikaverien välinen luottamus ja yhteispelin sujuvuus ovat siis tärkeässä roolissa. Voisi jopa väittää, että kyky toimia saumattomasti tiiminä ja työskennellä kaverin hyväksi ovat roller derbyssä fyysistä suorituskykyä keskeisemmässä roolissa.

Astu roller derbyn maailmaan lajikokeilujen kautta

Roller derby lienee vielä suurelle yleisölle melko tuntematon laji. Roller derbystä kiinnostuneet voivat kuitenkin saada tuntumaa lajiin lajikokeilujen kautta. Lajikokeilut ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa roller derby -joukkueet tai lajia aktiivisesti harrastavat pelaajat järjestävät suurelle yleisölle mahdollisuuden tutustua lajiin. Tyypillisesti lajikokeiluissa kaikki tarvittavat varusteet ovat järjestävältä taholta lainattavissa. Kokeilun aikana roller derbyn harrastajat opettavat lajista kiinnostuneille sen alkeita.

Vuoden 2019 kevään aikana lajikokeiluja järjestetään ainakin Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Joensuussa. Lajikokeiluja järjestetään näillä paikkakunnilla useampia tammi-helmikuun aikana, ja lajikokeiluihin voi osallistua halutessaan useammin kuin kerran. Jos siis olet vähääkään kiinnostunut roller derbystä, kannattaa mennä rohkeasti mukaan kokeilemaan lajia. Lajikokeilujen tarkemmat ajat ja paikat ovat kootusti nähtävillä suomalaisen roller derbyn kattojärjestön, Roller Derby Finlandin kotisivuilla.

Alkeiskurssilta eväitä roller derbyssä menestymiseen

Jos lajikokeilun jälkeen huomaat pitäväsi roller derbystä, on alkeiskurssi seuraava looginen askel lajiin mukaan pääsemiselle. Useimmat roller derby -seurat järjestävät alkeiskursseja pari kertaa vuodessa, kerran keväällä ja kerran syksyllä. Alkeiskursseilla on oltava mukana omat varusteet, eli luistimet ja kypärä sekä kyynär-, polvi-, ranne- ja hammassuojat. Alkeiskurssilla opetetaan lajissa tarvittavat taidot alusta asti, aina quad-luistimilla luistelusta ja jarruttamisesta alkaen, joten lajin aloittaminen on helppoa.

Alkeiskursseihin kuuluu luistelutaitojen opettamisen lisäksi myös roller derbyn sääntöihin ja pelistrategioihin paneutuminen. Roller derbyssä nopeus ja voima ovat valttia, mutta loistavaksi pelaajaksi voi kehittyä vain, jos taktinen pelisilmä on kunnossa. Siksi pelin säännöt ja erilaisten pelitilanteiden harjoittelu ovat alkeiskursseilla tärkeässä roolissa. Alkeiskurssien aikana kokoonnutaan järjestävästä tahosta riippuen tyypillisesti kerran tai kaksi viikossa, ja ne kestävät tavallisesti kahdesta kolmeen kuukautta.

Alkeiskurssi käytynä? Pääset pelaamaan seuran pelaajana!

Yleensä alkeiskurssin lopussa järjestävä taho organisoi taitotasotestin, jonka avulla halukkaat alkeiskurssin käyneet voivat mitata taitotasonsa roller derbyssä. Taitotasotestin osa-alueita ovat luistelu, palautumiskyky, tasapaino ja liikkuminen, yhteistyö muiden pelaajien kanssa ja blokkaus. Taitotasotestin eri osa-alueissa tarkastellaan pelin kannalta välttämättömiä taitoja. Vaikka testin sisältö saattaa vaikuttaa hankalalta, ei testi kuitenkaan ole ylitsepääsemätön. Jos olet ollut alkeiskurssilla aktiivisesti mukana, ei taitotasotestiä kannata pelätä.

Taitotasotestin tarkoituksena on varmistaa, että alkeiskurssin käyneellä pelaajalla on tietty taitotaso roller derbyssä. Taitotasotestin läpäisseet pelaajat voivat halutessaan alkaa edustaa valitsemaansa roller derby -seuraa virallisissa peleissä. Jos et kuitenkaan läpäise taitotasotestiä alkeiskurssin lopuksi, ei hätää! Saat varmasti palautetta ja vinkkejä alkeiskurssin järjestäjiltä siitä, mitä ja miten sinun kannattaa vielä harjoitella jatkossa. Harjoittelua voi jatkaa seurojen treeneissä, ja taitotasotestin läpäisyä saa yrittää uudelleen.

Toimitsijaksi tai tuomariksi?

Roller derbyä voi pelata myös ilman mustelmien vaaraa, nimittäin toimitsijan tai tuomarin roolissa. Jos koet roller derbyn ilmapiirin ja tunnelman omaksesi, mutta kavahdat sen fyysisyyttä tai nopeaa tempoa, voi tuomariksi tai toimitsijaksi ryhtyminen olla sinulle oiva valinta. Toimitsijat varmistavat, että roller derby -pelit sujuvat sääntöjen mukaan: heidän tehtäviinsä kuuluu muun muassa ajanotto ja pisteiden laskenta. Roller derby ei onnistuisi ilman toimitsijoita!

Tuomarit puolestaan ovat luistimien päällä pelin tiimellyksessä, mutta kuitenkin syrjässä tapahtumien keskipisteestä. Roller derbyssä tuomarien tehtävänä on tarvittaessa antaa rangaistuksia pelaajille, aloittaa ja lopettaa peli sekä antaa pelaajille pisteitä. Yhdessä pelissä on niinkin monta kuin seitsemän tuomaria. Vaikka tuomareita on monta, vaaditaan heiltä tarkkaa silmää ja nopeaa reagointikykyä. Jos sinulta löytyy näitä ominaisuuksia, voit hyvin löytää paikkasi roller derbyn maailmasta tuomarin roolissa.

Mukaan vapaaehtoisena

Roller derbyn maailmaan pääsee mukaan myös vapaaehtoisen roolissa. Vapaaehtoisia tarvitaan seurasta riippuen tapahtumien järjestämisessä ja markkinoinnissa, juontotehtävissä ja vaikkapa pelaajien huoltojoukoissa. Kaiken kaikkiaan roller derbyn maailmaan voi osallistua sekä luistimet jalassa että ilman niitä, kentällä tai sen laidalla, pelaajana tapahtumien keskipisteessä tai vapaaehtoisena niiden laidalla. Kaikkien panos on tärkeä, ja siksi roller derbyn maailmaan ovat kaikki tervetulleita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *