Roller derby – kontaktilajien kuningatar

Tervetuloa roller derby -aiheiselle sivustollemme! Olit sitten jo lajin harrastaja tai vasta lajista kiinnostunut, löydät sivuiltamme runsaasti mielenkiintoista informaatiota. Sivustomme on perustettu, jotta roller derby saisi lisää ystäviä Suomessa. Juttumme luettuasi tiedät, mistä lajissa on kysymys. Kerromme, kuka voi pelata roller derbyä, ja miten lajiin pääsee mukaan. Joten jos olet harkinnut roller derby -harrastuksen aloittamista, lue ihmeessä lisää.

Laji syntyy Yhdysvalloissa

Roller derby on syntynyt Yhdysvalloissa, ja sen alkujuuret voidaan paikantaa jo 1880-luvulle, jolloin monipäiväiset ratarullaluistelukilpailut, joissa oli mahdollisuus voittaa myös erilaisia palkintoja, aloitettiin. Näitä kisoja alettiin kutsua nimellä Roller Derby vuonna 1922. Alkuun roller derby ei ollut kontaktilaji, vaan se kehittyi sellaiseksi 1930-luvun lopulla. Leo Seltzer kehitti lajista kahden joukkueen kisan. Joukkueissa oli kaksi kilpailijaa, jotka olivat ammattiluistelijoita.

Kisa oli kiertueella ympäri Amerikkaa, ja siitä tuli todella suosittu. Seltzer suostuteltiin muuttamaan lajin sääntöjä niin, että kontakti rullaluistelijoiden välillä sallittiin. Pisteitä alettiin antaa toisen pelaajan kaatamisesta. Myöhemmin joukkueista tuli monijäsenisempiä. Lajin suosio kasvoi entisestään television myötä, kun sitä pääsi seuraamaan kotikatsomoissa. 1980- ja 1990-lukujen vaiheessa kilpailemaan alettiin rekrytoida myös julkkiksia. Lue sivustomme artikkelista lisää roller derbystä Amerikassa.

Roller derbystä lyhyesti

Sivustomme artikkeleista löydät kattavan tietopaketin roller derbystä. Kerromme lajin säännöistä, tunnetuimmista roller derby -liigoista, peliasuista ja nimistä sekä roller derbystä ja rullaluistelusta. Näihin juttuihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Koskar derby on vielä vieraampi laji Suomessa, esittelemme tässä kohdin pähkinänkuoressa, mistä lajissa on oikein kyse. Roller derby kehittyi Amerikassa aiemmin kerrotusta kilpaluistelulajista show-esitykseksi. Tästä jäi tapa käyttää erilaisia taiteilijanimiä.

Laji muotoutui edelleen nykyään nähtäväksi vahvasti urheilulliseksi lajiksi, eikä otteluita enää suunnitella tai niissä näytellä. Ottelu, eli bout, koostuu kahdesta puolituntisesta jaksosta. Ne taas koostuvat jameista, eli kahden minuutin eristä. Pelissä on kaksi joukkuetta, joissa kummassakin on viisi henkilöä. He rullaluistelevat ovaalinmuotoisolle radalla kilpaillen toisiaan vastaan. Tavoitteena on paitsi kerätä itse pisteitä myös saada vastustajan pelikuviot sekoittumaan ja estää heitä saamasta pisteitä itselleen.

Roller derby on viihdyttävää katsottavaa

Joukkueet luistelevat pakassa eli tiiviinä ryhmänä. Kilpailijat saavat pisteen aina, kun he ohittavat vastapuolen pelaajan, mutta pisteenlasku aloitetaan vasta toisen ohituskerran jälkeen. Vastapuolen pelaajia voidaan blokata eli estää tai heille voidaan antaa hittejä. Vauhdikkaana kontaktilajina roller derby on todella viihdyttävää ja jännittävää katsottavaa. Tässä kisojen kulku pääpiirteissään, yksityiskohtaisemmin lajin säännöt on kuvattu sivustomme artikkelissa. Tutustumalla siihen saat lisätietoa.

Roller derby on levinnyt Amerikasta myös Suomeen, ja sitä harrastetaan useammallakin paikkakunnalla. Suomi oli itseasiassa ensimmäinen maa Euroopassa, joka laittoi lajin kansallisen liigan pystyyn. Sivustoltamme löytyy artikkelit lajin harrastamisesta pääkaupunkiseudulla ja Jyväskylän alueella. Lisäksi omat seuransa voi löytää myös Tampereelta, Turusta ja Kouvolasta. Jos kiinnostut lajista, kannattaa katsoa paikkakunnan tai lähiseudun roller derby -seuran omat kotisivut läpi lisätiedon saamiseksi.

Lajin kansallisesta ja kansainvälisestä kattojärjestöstä

Suomalaisen roller derbyn kattojärjestönä toimii Roller Derby Finland ry (RDF), joka on perustettu vuonna 2012. Järjestön toimintaan kuuluu lajin edistäminen niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. RDF hallinnoi myös roller derbyn SM-liigaa sekä alempaa sarjaa eli 1. divisioonaa sekä miesten SM-sarjaa. Naisten SM-sarja koostuu 17 joukkueesta ja otteluita pelataan 44 kappaletta. Lisätietoja löytyy RDF:n kotisivuilta. Järjestö on aktiivisesti mukana myös somessa.

Roller derbyn kansainvälinen katto-organisaatio on Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA). Seka- ja miesjoukkueet toimivat muiden järjestöjen alla. Miesten roller derbyn suurin kansainvälinen kattojärjestö on Men’s Roller Derby Association (MRDA). Yhdysvalloissa roller derby on tunnustettu niin kansainvälisen luistelujärjestön (FIRS) kuin olympiakomitean (USOC) toimesta. Euroopassa kansainvälisen olympiakomitean alainen Federation Internationale de Roller Sports (FIRS) tunnusti roller derbyn urheilulajiksi vuonna 2010.

Roller derbyn MM-kisat

Roller derbysta on järjestetty myös MM-kisoja. Naisten MM-turnaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 Torontossa, Kanadassa. Kisaan osallistui 13 maata. Seuraavissa MM-kisoissa vuonna 2014 Yhdysvaltojen Dallasissa kilpailijamaita oli jo 30. Yhdysvallat voittivat odotetusti kummatkin kisat. Suomi menestyi myös varsin mainiosti: vuonna 2011 sijoitus oli viides ja vuonna 2014 Suomi pääsi puolivälieriin. Myös Suomen miesten joukkue on kisannut kahdesti MM-tasolla.

Ensimmäisen kerran vuonna 2014 Birminghamissa, Englannissa ja toisen kerran vuonna 2016 Calgaryssa, Kanadassa. Yllätyksenä ei tule varmaan kenellekään, että Yhdysvallat voitti mestaruuden myös näissä kisoissa. Suomen roller derby -miehet eivät menestyneet yhtä hyvin kuin naiset, mutta eivät huonosti hekään. Suomi sijoittui ensin kahdeksanneksi ja tämän jälkeen yhdeksänneksi. Lajin suosion kasvaessa voidaan vain odottaa, että Suomi tulee pärjäämään entistä paremmin myös kansainvälisellä tasolla.

Tutustu sivustomme artikkeleihin!

Tässä siis tiivistettynä informaatiota roller derbysta, lisätietoa löydät sivustomme artikkeleista. Olemme koonneet sivuillemme laajan tietopaketin lajista eri osa-alueineen. Nämä jutut luettuasi opit kaiken tarvittavan roller derbysta. Jos mielenkiintosi heräsi, voit tutustua paikalliseen ja valtakunnalliseen toimintaan joko lajin harrastajana tai seuraajana. Toivomme, että sivustomme lisää tämän mielenkiintoisen ja jännittävän lajin näkyvyyttä ja harrastajamääriä. Nautinnollisia hetkiä sivustomme artikkeleiden parissa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *