Roller derby pääkaupunkiseudulla

Roller derbyn harrastamiseen tarvitaan oikeat välineet ja joukkue, jonka vuoksi harrastusta ei voi aloittaa yksin tai missä vain. Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin useita mahdollisuuksia harrastaa tätä vauhdikasta joukkuelajia. Vaikka roller derby on enimmäkseen naisten suosiossa, pääkaupunkiseudulla on hyviä harrastusmahdollisuuksia aivan kaikille, sukupuoleen katsomatta, ja roller derby -toimintaa löytyy aina vasta-alkajien kursseista maailmanlaajuisiin kilpailuihin saakka. Toisin sanoen jokainen voi harrastaa roller derbyä pääkaupunkiseudulla.

Helsinki Roller Derby

Helsinki Roller Derby ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää roller derby -harrastusta Helsingin seudulla ja jakaa tietoa roller derbystä yleisesti. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen säännöt ja tarkoituksen. Jäseniltä peritään jäsenmaksu, jonka summan päättää vuosikokous. Helsinki Roller Derby ry -yhdistykseen kuuluu useita tiimejä, jotka jopa kilpailevat maailman kovimpia roller derby -joukkueita vastaan.

Yhdistyksessä on mahdollisuuksia kaiken tasoisille ja ikäisille roller derbyn harrastajille. Yhdistys järjestää alkeiskurssin muutaman kerran vuodessa – yleensä syksyisin ja alkuvuodesta. Kurssi kestää noin kolme kuukautta, jonka aikana opitaan kaikki tarvittavat perustaidot. Kolmen kuukauden pituinen alkeiskurssi maksaa 120 euroa. Kursseja voi tiedustella suoraan yhdistykseltä tai yhdistyksen nettisivuston kautta. Yhdistys järjestää myös juniorikursseja 10–17-vuotiaille lapsille ja tutustumistapahtumia sekä nuorille että aikuisille.

Kallio Rolling Rainbow

Kallio Rolling Rainbow on vuonna 2010 perustettu roller derby -seura. Helsinkiläinen seura on menestynyt Suomessa ja maailmalla. Kallio Rolling Rainbow -seura koostuu kolmesta aktiivisesta roller derby -joukkueesta, toimitsijoista, valmentajista, seuran kannattajista ja vapaaehtoisista. Seura kertoo, että sen ydinarvoihin kuuluvat yhdenvertaisuus, avoimuus, luistelun vauhti, sateenkaaret ja glitter. Kallio Rolling Rainbow -seura uskoo, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa roller derbyä tavoitteista tai tasosta riippumatta.

Kallio Rolling Rainbow järjestää yhteistyössä Helsingin luisteluakatemian kanssa alkeiskurssin. Kurssi on kuukauden mittainen pikakurssi, jossa opitaan luistelun perusteet. Kurssin jälkeen kilpailullista roller derbyä on mahdollista jatkaa Kallio Rolling Rainbow -seurassa. Luistelua voi toki jatkaa vain omaksi ilokseen, mikäli kilpaileminen ei kiinnosta. Lisää tietoa seuran toiminnasta ja roller derbyn harrastamisesta saa parhaiten kysymällä seuralta. Seuran yhteystiedot ja ajankohtaiset tiedot sen toiminnasta löytyvät seuran nettisivustolta.

Helsinki Coast Quads Roller Derby

Helsinki Coast Quads Roller Derby -seura on keskittynyt miesten roller derbyyn, ja sen tavoitteena on luoda elävä pelikulttuuri suomalaisessa miesten roller derby- toiminnassa. Seura myös järjestää mielellään kokeilumahdollisuuksia lajista kiinnostuneille. Seura on keskittynyt miesten roller derbyyn, mutta se toivottaa siitä huolimatta kaikki pelaajat iloisesti tervetulleeksi sukupuoleen katsomatta. Tämä seura on loistava harrastusmahdollisuus miehille, jotka haluavat harrastaa roller derbyä.

Seuran toimintaan pääsee mukaan ottamalla suoraan yhteyttä sähköpostilla tai Facebook-viestillä. Helsinki Coast Quads Roller Derby -seura alkaa myös järjestää kevätkaudella perjantaiscrimmejä Helsingin Vuosaaressa. Kyseessä on sekascrimmi, jossa muodostetaan kaksi suurin piirtein tasavahvaa joukkuetta. Scrimmejä järjestetään joka toinen viikko. Osallistuakseen täytyy kuitenkin suorittaa hyväksytysti seuran minimum skillsit eli minimitason taitovaatimukset. Myös scrimmeihin osallistumisesta ja vaatimuksista saa lisätietoja kysymällä suoraan seuralta.

Roller derbyn harrastaminen pääkaupunkiseudulla

Jos olet vasta tutustumassa roller derbyyn, kannattaa tiedustella roller derby -seurojen kokeilumahdollisuuksia. Kokeilumahdollisuuksia tarjotaan melko usein, ja ne ovatkin kätevä tapa tutustua ensimmäisen kerran lajiin. Helsinki Coast Quads Roller Derby-, Kallio Rolling Rainbow- ja Helsinki Roller Derby -seurat järjestävät lajin kokeilutapahtumia. Kokeilutapahtuma on hyvä vaihtoehto ennen alkeiskurssin ostamista. Alkeiskursseja voi tietenkin tiedustella myös kokeilematta lajia, jos haluaa ilmoittautua suoraan kurssille.

Seurat myös järjestävät itse alkeiskursseja, joilla oppii hyvin roller derbyn perusasiat. Kun perustaidot ovat hallussa, on mahdollista aloittaa kilpailullinen roller derby. Kannattaa tiedustella kultakin seuralta, mitä välineitä harrastuksen aloittamiseen tarvitsee. Helsinki Coast Quads Roller Derby-, Kallio Rolling Rainbow- ja Helsinki Roller Derby- seuroissa voit myös edetä kilpailemaan. Näissä seuroissa on monia joukkueita, joista osa pelaa maailman parhaita roller derby -joukkueita vastaan.

Tapahtumat pääkaupunkiseudulla

Helsingissä järjestetään useamman kerran vuodesta lajikokeilutapahtumia lajista kiinnostuneille. Lajikokeilujen aikatauluja kannattaakin kysyä suoraan siltä seuralta, josta on kiinnostunut. Pääkaupunkiseudulla pelataan myös roller derbyn SM-sarjan turnauksia kevään aikana. Roller derbyn SM-sarjassa pelaa tällä kaudella kuusi joukkuetta, joista kaksi, Helsinki Roller Derby ja Kallio Rolling Rainbow, ovat pääkaupunkiseudun joukkueita. Tarkemmat ottelujen ajankohdat ja paikat löytyvät Roller Derby Finland -yhdistyksen sivustolta.

Pääkaupunkiseudun seurat järjestävät tietenkin myös kursseja, joiden jälkeen on mahdollisuus jatkaa roller derbyä matalan kynnyksen harrastuksena tai jopa tähdätä kilpailuihin. Pääkaupunkiseudun roller derby -seurat järjestävät myös esimerkiksi bootcamp-tyylisiä tehokursseja, kaikille avoimia luistelutapahtumia ja turnauksia. Roller derby -seurojen vaihtuvista tapahtumista saa ajankohtaista tietoa seurojen nettisivustoilta. Seurojen sosiaalisen median sivuilta, kuten Facebookista, löytyy myös kattavasti tietoa seuran järjestämistä tapahtumista.

Tervetuloa mukaan!

Pääkaupunkiseudulla on paljon erilaista roller derby -toimintaa. Ajankohtaisimman tiedon saa kysymällä toiminnasta suoraan seuralta tai vierailemalla roller derby- seurojen nettisivustoilla. Roller derbyä voi harrastaa pääkaupunkiseudulla useammassa paikassa riippumatta siitä, oletko harrastanut roller derbyä aikaisemmin vai et. Myös maailmanlaajuisiin kilpailuihin voi edetä pääkaupunkiseudun roller derby -seurojen kautta. Kaikki pääkaupunkiseudun roller derby -seurat tarjoavat myös aloittelijoille mahdollisuuden aloittaa harrastus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *