Roller Derby syntyy Yhdysvalloissa

Tässä artikkelissa paneudumme Roller Derbyyn Yhdysvalloissa, jossa se on huippusuosittua. Tämä ei ole mikään ihme, sillä saihan laji juuri siellä alkunsa. Roller Derbyn alkujuuret voidaan paikantaa jo 1880-luvun Yhdysvaltoihin. Silloin järjestettiin monipäiväisiä ratarullaluistelukilpailuita, joihin houkuteltiin osallistujia muhkeilla palkinnoilla. Rullaluistelun suosio oli kasvanut roimasti, ja yleisöstä oli hauska katsoa vauhdikasta lajia, jossa pelaajat kaatuilivat. Kisoista alettiin käyttää nimeä Roller Derby vuonna 1922.

Roller Derbyn historiasta

Alun perin Roller Derby oli hyvin erilainen kuin nykyisin nähtävä kontaktilaji. Roller Derbyn kehitykseen vaikutti huomattavasti mies nimeltään Leo Seltzer. Hän aloitti Transcontinental Roller Derby -kilpailun, jossa kaksi joukkuetta kilpaili keskenään. Tuolloin joukkueeseen kuului vain kaksi henkilöä, ja he olivat ammattilaisrullaluistelijoita. Kilpailu kiersi ympäri Amerikkaa ja siitä tuli hyvin suosittu. 1930-luvun lopussa urheilutoimittaja Damor Runyon yllytti Seitzeria muokkaamaan lajin sääntöjä.

Runyonin visiona oli lisätä kontaktia kilpailijoiden välillä. Seltzer muuttikin sääntöjä niin, että pisteitä sai vastustajan kaatamisesta ja samalla hän lisäsi kilpailijoiden määrää. Roller Derby -kilpailujen televisioiminen lisäsi lajin ystävien määrää huomattavasti. Ensimmäistä kertaa Roller Derbya nähtiin televisiossa jo vuonna 1948, ennen kuin televisiovastaanottimet olivat edes ehtineet yleistyä. Vuonna 1949 Seltzer perustikin jo kansallisen Roller Derby -liigan (NRDL).

Roller Derbyn uusi tuleminen

1950-luvulta lähtien lajin suosio osoitti kuitenkin jo hiipumisen merkkejä. Vuonna 1989 Amerikassa nähtiin RollerGames, jonka tarkoituksena oli kasvattaa lajin kansallista menestystä esittelemällä Roller Derbysta näytellympi versio. Tuolloin alettiin laajemmin käyttää erilaisia taiteilijanimiä. Vuonna 1999 lajia näytettiin jälleen perinteisillä säännöillä RollerJam-ohjelmassa. 2000-luvun alussa alkoikin Roller Derbyn uusi tuleminen Austinissa, Teksasissa. Alkuun kisaajat ja lajin organisoijat olivat vain naisia.

Roller Derbyn kansainvälisenä katto-organisaationa on Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA). Nykyään Roller Derbyssa on myös miesten sarjoja sekä sekasarjoja, mutta ne eivät toimi pääasiallisen kattojärjestön alla. Suurin miesten Roller Derbyn kattojärjestö on yhdysvaltalainen Men’s Roller Derby Association (MRDA). Vaikka myös miehet voivat siis harrastaa Roller Derbya, on laji edelleen naisvaltainen niin organisaatiorakenteeltaan kuin harrastajapohjaltaan sekä Amerikassa että kansainvälisesti.

Feminististä punk-asennetta

Roller Derbyn comeback lähti myös täysin amatööripohjalta. Kiinnostus lajiin ja harrastajien määrä kasvoivat nopeasti. Vuoteen 2006 mennessä Roller Derby -liigoja oli Yhdysvalloissa jo 135. Yhä edelleen suuri osa liigoista koostuu vain naisista ja ne on muodostettu tee-se-itse-asenteella lajista kiinnostuneiden harrastelijoiden parissa. Erityisesti Yhdysvalloissa lajiin liittyy punk-estetiikkaa ja/tai feminististä asennetta. Tämä luo lajiin aivan omanlaisensa tunnelman ja fiiliksen.

Roller Derbyn yhteiskunnallista merkittävyyttä on korostettu. Sen on sanottu haastavan patriarkaalisia standardeja. Pelaajien erityisesti Amerikassa käyttämät Roller Derby vaatteet, taiteilijanimet ja lajia varten luodut persoonat haastavat perinteistä käsitystä naiseudesta. Lisäksi on totta kai huomioitava lajin potentiaalinen vaarallisuus, jota ei yleensä naisurheiluun yhdistetä. Vahvat, aggressiiviset ja perinteisiä kauneuskäsityksiä rikkovat amerikkalaiskisaajat haastavat traditionaalisia naisrooleja sekä naisille perinteisesti määrättyä paikkaa yhteiskunnassa.

Vauhdikas kontaktilaji

Roller Derbyn suosiota selittää se, että se on todella nopea ja vauhdikas laji, jossa on tilaa myös erilaisille strategioille. Ja mitäpä sitä peittelemään – kuten jo lajin syntyaikoina, katsojia kiinnostavat pelaajien kaatumiset sekä kontaktit. Lajissa on todellinen vaara loukkaantua, tosin jotkut kisaajista voivat tahallisesti korostaa saamiaan vammoja lisätäkseen Roller Derbyn kiinnostavuutta ja mainetta kovana lajina. Lisäksi harrastajat kertovat, että vammojen syntyä on mahdollista ehkäistä.

Kisoissa voi käyttää erilaisia turvatoimia, joilla loukkaantumisia ennaltaehkäistään. Kisoissa on myös aina pakollista olla asianmukainen lääkintähenkilökunta paikalla. He tarjoavat apua tarvittaessa. Jotain lajin omaperäisyydestä kertoo se, että amerikkalaisten Roller Derby -kisaajien loukkaantumisriskeinä ovat esimerkiksi tekoripsien repeytyminen sekä verkkosukkahousujen aiheuttamat ihohaavaumat. Toki todella vakaviakin vammoja, kuten murtumia ja aivotärähdyksiä sattuu kisan tuoksinassa. Oman haasteensa tuovat tietysti rullaluistimet, joiden ansiosta vauhti voi nousta korkeaksi.

Yhdysvallat on ollut voittamaton MM-kisoissa

2000-luvun alkuvuosina Roller Derby levisi nopeasti Amerikasta myös muihin maihin. Tämän ansiosta lajissa voidaan käydä jo MM-taistojakin. Ensimmäinen Roller Derbyn MM-kisa järjestettiin vuonna 2011 Torontossa, Kanadassa ja ensimmäiset miesten MM-kisat vuonna 2014 Birminghamissa, Englannissa. On sanomattakin selvää, että Yhdysvallat ovat loistaneet näissä kisoissa. USA on voittanut kultaa kaikissa tähän asti järjestetyissä MM-kilpailuissa, sekä pääsarjassa että miesten sarjassa.

Nähtäväksi jää, kuinka pitkään Yhdysvallat tulevat olemaan tässä lajissa voittamattomia. USA:n voitokas maajoukkue on perustettu vuonna 2010. Tällä hetkellä sen päävalmentajana on Drew Flowers, avustavana valmentajana Tim Burns ja PR-johtajana Emily Rawdon. Heillä kaikilla on totta kai asiaankuuluvasti myös omat – sarkastiset ja pahennustakin herättävät – Roller Derby -nimensä. Flowers on ”OMG WTF”, Burns ”Dirt Monkey” ja Rawdon ”Bourbon Bruiser”.

Yhteenveto

Roller Derby ei ole missään niin suosittua kuin Yhdysvalloissa. Pääasiallisena syynä tähän on toki se, että siellä ovat lajin alkujuuret. Roller Derbya harrastettiin varhaisessa muodossaan jo 1880-luvulla. Laji kehittyi lähelle nykyistä muotoaan 1930-luvun lopussa, jolloin Roller Derbysta tuli useista kisaajista koostuva kontaktilaji. Lajin uusi tuleminen tapahtui 2000-luvun alussa, jolloin nykyinen naisvaltainen, punk- ja feministiasennetta ylläpitävä Roller Derby syntyi Teksasissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *