Roller derbyn aloittaminen – näin pääset vauhtiin!

Ihana kuulla, että innostuit roller derbystä! Roller derby on upea laji, joka haastaa fyysisesti ja jonka parissa uuden oppiminen ei lopu koskaan. Liikunnallisen harrastuksen lisäksi saat ympärillesi joukon kannustavia joukkuekavereita – joukkuehenki onkin yksi tärkein roller derbyä lajina luonnehtiva tekijä. Roller derbyn aloittaminen ei ole vaikeaa, mutta alle olemme koonneet muutamia seikkoja, jotka helpottavat sinua uuden harrastuksen aloittamisessa.

Open skate -kokeilukerralta tuntumaa

Kun olet tutustunut roller derbyyn lajina, ensimmäinen askel on osallistua paikallisen roller derby -seuran järjestämään open skate -kokeilukertaan, joka on tarkoitettu lajista kiinnostuneille ensikertalaisille. Open skate -tapahtumat ovat ilmaisia, etkä tarvitse omia varusteita osallistuaksesi. Sinun ei myöskään tarvitse olla kokenut luistelija – ei haittaa vaikket olisi koskaan edes kokeillut rullaluistimia. Tarkoitus on tutustua lajiin ja päästä kokeilemaan, miltä quad-luistimilla luisteleminen tuntuu.

Open skate -kokeilukerralla sinä ja joukko muita ensikertalaisia pääsette lainaluistimin tunnustelemaan, mistä roller derbystä on oikeastaan kyse. Paikalla on myös kokeneita derbyharrastajia sekä -valmentajia, joten kysymyksille on taatusti aikaa. Open skate -tapahtumaan osallistumista ei kannata jännittää, sillä derbyjengi on rentoa porukkaa! Tärkeintä on, että saavut avoimin mielin ja valmiina haastamaan itsesi – sekä ottamaan vastaan muutaman lattiakosketuksen tarjoaman mustelman.

Perustaidot haltuun fresarikurssilla

Open skaten jälkeen on aika ilmoittautua fresh meat- eli fresari- tai toisin sanoen alkeiskurssille. Alkeiskurssilla pääset toden teolla sisään roller derbyn saloihin. Ensimmäinen askel on toki oppia luistelemaan quad-luistimilla, ja tätä harjoitellaankin jokaisella kurssikerralla erilaisten harjoitusten avulla yksin ja yhdessä. Tavoitteena on oppia pysymään pystyssä sekä hallitsemaan luistimia (eikä toisin päin). Alkukankeuden jälkeen ketteryytesi kehittyy kerta kerralta, ja pian jo hämmästelet luistimienkäsittelytaitojasi!

Luistelun oppimisen lisäksi on myös erittäin tärkeää oppia kaatumaan oikein. Roller derby on kontaktilaji, jossa todellakin otetaan kontaktia toisten pelaajien kanssa, ja tästä syystä lattiakontakti tulee myös erittäin tutuksi. Opettelemalla turvallisen tavan kaatua välttyy monilta turhilta loukkaantumisilta ja säryiltä. Ja sen lisäksi – ja itse asiassa juurikin sen vuoksi –, että opimme etenemään luistimilla myös vauhdikkaasti, on tehokkaan pysähtymisen oppiminen taitolistan kärjessä.

Uuden oppimisen upeutta

Roller derby on nopeatempoinen kontakti- ja joukkuelaji, joka saattaa aluksi monine sääntöineen tuntua varsin monimutkaiselta. Vaan ei huolta! Fresarikurssilla tutustutaan quad-luistimilla liikkumisen perusteiden lisäksi myös roller derbyyn lajina sekä sen sääntöihin ja itse pelaamiseen. Tärkeintä on kuitenkin, että alkeiskurssin jälkeen sinulla on hallinnassasi perustaidot, jotka toimivat välttämättömänä perustana itse pelaamiselle siinä vaiheessa, kun on aika siirtyä pelinkentille.

Ensimmäisten fresarikurssikertojen jälkeen tulet varmasti tunnistamaan kropastasi monta uutta lihasta, joiden olemassaolosta et edes tiennyt. Valmistaudu siihen, että luvassa on kipua ja särkyä sekä mustelmiakin. Vastapainoksi luvassa on onnistumisen iloa, uuden oppimisen upeutta sekä uusiin ihmisiin tutustumista ja toisten kannustamista. Roller derby on lajina vastaanottavainen ja lämminhenkinen, kaikki ovat tervetulleita ja kaikkia tuetaan matkalla alkuun uuden lajin kanssa.

Minarit testaavat perustaitoja

Alkeiskurssin lopuksi on luvassa minarit, eli minimum skills -testit, joiden tarkoituksena on kartoittaa ja testata perustaitoja. Roller derby on vaativa laji, ja minareiden tarkoituksena on varmistaa, että varsinaisiin peleihin ja niiden harjoitteluun osallistuminen on kaikille turvallista. Minarit koostuvat erilaisista kokeista, joissa testataan kestävyyttä ja luistelun perustaitoja – kaikkea sitä, mihin alkeiskurssilla keskitytään. Minimum skills -testit läpäistessäsi olet valmis jatkamaan derbyuraasi ja osallistumaan joukkueiden harjoituksiin.

Tässä vaiheessa varmasti moni miettii, että entäpä jos testejä ei läpäise, loppuuko harrastus siihen? Ei todellakaan! Sitten vain treenataan lisää ja varmistetaan, että minarit menevät läpi seuraavalla tai sitä seuraavalla (tai sitä seuraavalla) kerralla. Roller derby on armollinen ja lämminhenkinen laji, eikä minareiden tarkoituksena ole laittaa pelaajia paremmuusjärjestykseen, vaan valmistaa harrastuksen seuraavalle, edellistä vaativammalle ja fyysisemmälle tasolle.

Varusteet – mitä tarvitsen?

Aloittaessasi fresarikurssilla tarvitset tietyt varusteet, jotta harjoitteleminen on mieluista ja turvallista. Ensimmäinen ja tärkein varuste on totta kai quad-luistimet. Luistimet voit ostaa uutena, mutta kannattaa kysellä myös käytettyjen luistimien perään sekä tutustua esimerkiksi derby-varusteiden kierrätykseen keskittyneisiin Facebook-sivuihin. Luistimia hankkiessasi varmista, että luistimet ovat oikeankokoiset ja taitotasoosi sopivat. Vinkkejä luistimien ja renkaiden valintaan kannattaa ehdottomasti kysellä kokeneemmilta harrastajilta.

Fyysisen kontaktilajin yhteydessä myös erilaiset suojavarusteet kuuluvat välttämättömiin varusteisiin. Kypärä, ranne-, kyynärpää- ja polvisuojat sekä hammassuojat kuuluvat jokaisen derbyharrastajan univormuun. Näissäkin pätee sama kuin luistimissa, kaiken voi ostaa uutena, mutta käytetyn tavaran markkinat ovat myös verrattain suuret. Lukuun ottamatta hammassuojia, jotka ovat totta kai jokaisen henkilökohtainen varuste. Varustelistan laajuutta ei kannata säikähtää, sillä moni verkkokauppa myy käteviä aloittelijapaketteja, jotka sisältävät kaikki perusvarusteet.

Hauskanpito sallittua

Roller derby on mahtava laji, joka monipuolisuudessaan koukuttaa ja innostaa oppimaan aina vain lisää. Derbyn harrastajat ovat iloista ja rentoa porukkaa, ketkä ottavat avosylin vastaan kaikki uudet lajista innostuneet tyypit. Roller derby onkin lähivuosina kasvattanut suosiotaan huimasti, joka jo itsessään puhuu hyvää lajin puolesta. Jos kaipaat uutta haastetta sekä iloista joukkuehenkeä, olet valinnut oikean lajin. Toivottavasti näemme pian fresarikurssin merkeissä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *