Roller derbyn peliasut ja nimet

Kaikenlaiseen joukkueurheiluun kuuluu luonnollisena osana pelaajien yhtenäiset peliasut. Peliasu helpottaa joukkueen pelaajia tunnistamaan toisensa ottelun tiimellyksessä, kun reaktioajan tulee olla nopea ja vauhdinkin kova. Joukkueiden peliasut tekevät myös pelin seuraamisesta yleisölle helpompaa, sillä tavallisesti katsomo sijaitsee pitkän matkan päässä pelialueesta, ja ilman peliasuja voisi olla mahdoton tietää, mistä joukkueesta on kysymys. Peliasujen värit valitaan tavallisesti joukkueen logon tai muiden tunnusmerkkien värien mukaan.

Roller derbyn peliasujen historiaa

Roller derbylla on jo varsin pitkä historia urheilulajina, sillä sen juuret ulottuvat aina 1880-luvulle saakka. Aikojen saatossa myös peliasujen ulkonäkö on muuttunut jonkin verran. 1930- ja 40-luvuilla oli tavallista käyttää pelipaitana pitkähihaista paitaa tai t-paitaa. Pelaajan numero merkittiin paidan etumukseen. Legginssit toimivat peliasun housuina, ja niiden päälle saatettiin laittaa pienikokoiset shortsit eli niin sanotut hot pantsit.

1950-luvulla roller derbyn peliasuihin alkoi ilmestyä hiljalleen sponsorilogoja ja paidat muuttuivat huomattavasti urheilullisemmaksi. Hihat olivat edelleen pitkät ja kypärät tulivat pakolliseksi pelivarusteeksi. 1960-luvulla peliasut noudattivat pitkälti edellisen vuosikymmenen kaavaa sillä erotuksella, että polvisukkia alkoi näkyä otteluissa enemmän. 1970-luvulla lajin suosiota yritettiin kasvattaa Yhdysvalloissa television avulla, ja tästä johtuen peliasut muuttuivat huomiota herättäviksi värikkäiksi asuiksi, joihin kuului esimerkiksi verkkosukkahousuja sekä syvään uurrettuja kaula-aukkoja.

Peliasut

Nykypäivänä 1970-luvun kirjava tyyli on hieman rauhoittunut ja peliasujen ulkomuotoa on yhtenäistetty. 2010-luvun roller derby -peliasuun kuuluu tavallisesti ennen kaikkea hyvät ja tukevat urheiluliivit. Pelipaitana toimii useimmiten t-paita tai hihaton urheilutoppi, jonka selkämyksestä löytyy pelaajan nimi sekä numero. Pelipaidan väri on kaikille joukkueen jäsenille sama. Housuina käytetään urheilulegginssejä, hotpantseja tai urheilulegginssejä hotpantsien kanssa. Lisäksi peliasua koristellaan polvisukkien ja suojien avulla.

Roller Derbyn Suomi Cupin säännöissä vaaditaan joukkueen pelaajilta otteluun vähintään kaksi pelipukua. Pukujen tulisi erota toisistaan selkeästi, ja joukkueen toimitsijoilta pitäisi löytyä peliasun värejä mukailevat rannenauhat. Jotkin roller derby -joukkueet yhtenäistävät peliasunsa hankkimalla pelikypärän päälle laitettavan värillisen kankaisen päällyksen. Tämä helpottaa omien joukkuekavereiden hahmottamista vauhdikkaan ottelun aikana. Useimmiten pelipaidan etuosasta löytyy joukkueen nimi ja sen mahdollinen logo.

Nimet

Yritys luoda roller derbysta 1970-luvulla viihdeurheilulaji värikkäiden peliasujen avulla söi lajin uskottavuutta, mutta alter egon, eli toisen minän luominen otteluita varten on säilyttänyt vahvan suosionsa aina tähän päivään saakka. Roller derby -pelaajat keksivät itselleen toisen pelaajanimen, joka on tavallisesti sarkastinen, pilkkaava tai seksuaalissävytteinen ja viittaa pop-kulttuuriin. Myös ottelun tuomari saattaa käyttää niin sanottua derby-nimeä, joka painetaan hänen mustavalkoraidallisen paitansa selkään.

Pelaajien nimet ovat lajin kansainvälisyyden vuoksi useimmiten englanninkielisiä. Pelaajan nimi voi olla esimerkiksi O Hell No Kitty viittauksena lasten suosimaan Hello Kitty -hahmoon tai Princess Lay-Ya Flat, joka on muunnelma Tähtien Sota -elokuvien Prinsessa Leian nimestä. Myös derby-tapahtumia nimetään ovelilla ja sarkastisilla sanakäännöksillä. Esimerkiksi Night of the Rolling Dead viittaa kauhuelokuvaan Night of the Living Dead sekä Spanksgiving yhdysvaltalaisten juhlimaan kiitospäivään eli thanksgivingiin.

Alter ego suojaa

Keksittyjen nimien käytölle on roller derbyssa monia syitä. Jotkin pelaajat uskovat nimen tuovan ottelussa esille heidän toisen minänsä, joka antaa heille vahvuuksia peliin. Jotkut pelaajat pitävät alter egon tuomasta henkilöllisyyssuojasta, sillä kuten muissakin urheilulajeissa, voi roller derbyssäkin ihailijoiden kannatus mennä fanaattiseksi. Tällöin keksitty nimi suojaa pelaajaa, sillä ihailijat eivät voi esimerkiksi saada selville hänen osoitettaan tai työpaikkaansa nimen perusteella.

Tästä huolimatta derby-nimien käyttö herättää pelaajissa ristiriitaisia tunteita. Joidenkin mielestä irvokkaat nimet vähentävät lajin uskottavuutta, kun taas toiset uskovat nimien kuuluvan lajin henkeen. Kirjoittamattomana sääntönä on, että derby-nimiä ei saa kopioida, vaan jokaisen tulisi keksiä itselleen uusi nimi. Nimen kopioiminen voi johtaa oikeustoimiin asti. Tästä syystä uusien pelaajien tulisi aina tarkistaa kansainvälisestä luettelosta, ettei nimi ole käytössä ennen sen valitsemista.

Muut varusteet

Kuten lähes kaikissa kontaktilajeissa, myös roller derbyssa on suositeltavaa käyttää eri ruumiinosia suojaavia varusteita. Tarroilla kiinnitettävillä rannetuilla suojataan kämmeniä ja ranteiden alapuolta. Joustavia ja hengittävästä materiaalista tehtyjä polvisuojia käytetään suojaamaan polvia kovilta iskuilta. Nilkkatuet tuovat pelaajalle ylimääräistä iskunvaimennusta. Kyynärsuojat suojaavat kyynärpäitä taaksepäin kaatuessa, ja hammassuojat antavat hampaille arvokkaan pehmusteen iskuja vastaan. Roller derbyn kypärä suojaa luonnollisesti pään aluetta.

Roller derbyssa vauhti on kova eikä kaatumisilta voi välttyä. Joskus pelaajia kaatuu monta samanaikaisesti, ja tällöin iskutkin voivat tuntua moninkertaisilta. Tästä syystä jotkin naispelaajat käyttävät otteluissa vahvistettuja urheiluliivejä suojaamaan rintoja sekä erikoispehmustettuja shortseja takapuolta ja reisien aluetta suojaamaan. Takapuolen suoja voi olla myös samanmallinen kuin alushousut. Lajia harrastavat miehet puolestaan voivat käyttää sekä takapuolisuojaa että alapääsuojaa tai molempia.

Roller Derbyn luistimet

Roller derbyn asukokonaisuuteen kuuluvat myös quad-luistimet, joissa on neljä rengasta. Luistimien jarru sijaitsee niiden kärjessä. Quad-luistimia on markkinoilla monenlaisia, ja niiden hinnat saattavat vaihdella 100–1 000 eurossa. Luistinta valitessa on tärkeä huomioida lattian laatu sekä henkilön paino; liukkaat lattiat vaativat enemmän pitoa ja mitä painavampi luistelija on, sitä kovemmat renkaat luistimiin tulisi valita. Aloittelevan roller derby -pelaajan kannattaa turvautua luistinvalinnassa asiantuntevan urheiluliikkeen puoleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *