Tunnetuimmat roller derby -liigat

Vauhdikas roller derby on noussut nopeaa tahtia suosituksi lajiksi, jonka toimintamuodot ovat olleet jatkuvassa muutoksessa viimeisten vuosien aikana. Tässä artikkelissa tutustumme roller derbyn liigoihin, joista tarkimpaan esittelyyn pääsee luonnollisesti Suomen oma SM-liiga. Sen lisäksi kerromme muutaman muun kansainvälisellä tasolla menestyneen roller derby -maan joukkueista. Ensin vuoron saa kuitenkin aiemmin Suomi Cupina tunnettu SM-liiga, joten tervetuloa mukaan!

SM-liiga

Kausi 2018 – 2019 on ollut roller derbyn parissa toimiville muutoksen aikaa, sillä aiemmin kansallisella tasolla pyörineen Suomi Cupin nimestä päätettiin luopua ja tilalle ottaa nimi SM-sarja. Kokonaisuutena se rakentuu ylimmästä sarjatasosta (SM-sarja) ja kahdesta alemmasta divisioonasta, jotka muutoksen myötä ovat nimiltään 1. Divisioona ja Miesten SM-sarja. Kilpailevia joukkueita SM-sarjassa ja kahdella alemmalla tasolla on yhteensä 17.

SM-liigassa pelataan roller derbyn kattojärjestön, Women’s Flat Track Derby Associationin kansainvälisillä säännöillä. SM-liigaa hallinnoi ja sen etua maailmalla ajaa Roller Derby Finland ry, joka perustettiin vuonna 2012 edistämään lajia niin valtakunnallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Suomi oli Euroopan ensimmäinen maa, joka käynnisti vuonna 2013 oman roller derby -sarjan. Jo heti seuraavana vuonna perustettiin kuuden pääsarjan alapuolelle jäävän joukkueen ykkösdivari.

SM-sarjan tasot ja joukkueet

Suomessa roller derbyn ylin taso on SM-sarja, jonka alapuolella on 1. Divisioona ja miesten sarja. Miesten SM-sarjaan kuuluu kaudella 2018 – 2019 kolme joukkuetta, jotka tulevat Helsingistä, Kouvolasta ja Tampereelta. 1. Divisioonaan kuuluvat joukkueet on jaettu A- ja B-lohkoihin, jotka muodostavat runkosarjan. Sen jälkeen kummankin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät välieriin, joista kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet pelaavat sijoitusottelut keskenään ja mestaruus ratkotaan parhaiden kesken.

  1. Divisioonan A-lohkon muodostavat joukkueet tulevat kaudella 2018 – 2019 Porvoosta, Helsingistä, Rovaniemeltä ja Seinäjoelta, ja B-lohkoon kuuluvat joukkueet Kouvolasta, Ylivieskasta, Kuopiosta ja Pietarista. Ylintä sarjatasoa, SM-tasoa, pelaavat Dirty River Roller Derby Turusta, Helsinki Roller Derby, Jyväskylä Roller Derby, Kallio Rolling Rainbow Helsingistä, Oulu Roller Derby ja Tampere Roller Derby. SM-kausi alkoi tammikuussa 2019 ja päättyy heinäkuussa SM-viikkojen aikana järjestettävään finaaliin.

Kansainvälinen toiminta

Roller derby on maailmanlaajuisesti levinnyt laji, jonka ylimpänä toimijana on WFTDA eli Women’s Flat Track Derby Association. Se perustettiin vuonna 2004 toimimaan moniin muihin lajeihin verraten kohtuullisen uuden urheilulajin puolestapuhujana ja kilpailutoiminnan organisaattorina. WDTDA:n alla on yhteensä 430 roller derby -joukkuetta ympäri maailmaa, ja 39 joukkuetta on pyrkimässä täysjäseneksi eli ovat kokelasvaiheessa. Joukkueiden välinen paremmuus ratkotaan niiden lukumäärästä johtuen erityisen pistelaskujärjestelmän avulla.

Suomen kaikista roller derby -seuroista löytyy viisi joukkuetta, jotka pelaavat kansainvälisissä kisoissa eli osallistuvat WDTDA:n organisoimaan kilpailujärjestelmään. Kyseiset joukkueet ovat Dirty River Roller Derby Turusta, Helsinki Roller Derby, Kallio Rolling Rainbow Helsingistä, Oulu Roller Derby sekä Tampere Roller Derby. Samat joukkueet pelaavat SM-tasolla ja kansainvälisissä kilpailuissa, ja joukkueiden parhaimmista pelaajista koostetaan myös MM-kisoihin sekä miesten että naisten roller derby -maajoukkueet.

Neljä parasta roller derby -joukkuetta

Roller derbyn kansainvälinen kattojärjestö päivittää jatkuvasti sarjataulukkoa, josta selviää maailman menestyneimmät joukkueet ottelutilastojen perusteella. Ensimmäisellä sijalla on Victorian Roller Derby League (VRDL), joka on Australiassa Melbournessa vuonna 2007 perustettu seura. Sillä on kolme joukkuetta, joista All Stars voitti WFTDA:n mestaruuden vuonna 2017. Toisena WFTDA:n listauksessa on Portlandista, Yhdysvalloista tuleva joukkue, Rose City Rollers, joka on vuoden 2018 maailmanmestari.

Kolmantena WFTDA:n listalla on New Yorkista kotoisin oleva Gotham Girls Roller Derbyn edustusjoukkue, joka on perustettu vuonna 2003. Sen historiaan sisältyy paljon menestystä, sillä joukkue on voittanut esimerkiksi doller derbyn arvostetun maailmanmestaruuden peräti viisi kertaa. Yhdysvaltojen Denveristä on kotoisin listan neljäntenä oleva Denver Roller Derby -joukkue, jonka seuran nimissä toimii useita joukkueita, myös lapsille ja miehille omansa.

Suomi MM-areenalla

Yksi roller derbyyn liittyvä tärkeä hetki on maailmanmestaruuskisat, joita tähän mennessä on järjestetty kolme kertaa vuosina 2011, 2014 ja 2018. Suomen maajoukkue perustettiin vuonna 2011, ja samana vuonna Suomi osallistui Toronton MM-kisoihin sijoittuen viidenneksi. Joukkueita oli mukana yhteensä 13. Toiset roller derbyn maailmanmestaruuskisat järjestettiin vuonna 2014 Dallasissa, josta Suomelle jäi käteen viides sija. Historian kolmannet roller derbyn MM-kisat järjestettiin vuonna 2008 Iso-Britannian Manchesterissä.

Roller Derby Finlandin hallinnoima naisten maajoukkue saavutti Manchesterin kisoissa jo kolmannen kerran viidennen sijan. Voiton vei USA, jota seurasivat Australia, Kanada ja Englanti. Kyseiseen turnaukseen osallistui yhteensä 38 joukkuetta eri maista. Suomen joukkueessa pelannut Sara Gilbert palkittiin lisäksi arvokkaimman pelaajan palkinnolla jammerina toimimisestaan. Suomen maajoukkue eli Team Finland kootaan kaikkien joukkueiden parhaimmista pelaajista, ja joukkueeseen kuuluu yhteensä 35 henkilöä.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa olemme tutustuneet roller derbyn liigoihin ja joukkueisiin. Suurimman huomion sai SM-sarja, johon päätason lisäksi kuuluu kaksi alempaa sarjatasoa: 1. Divisioona ja Miesten SM-sarja. Ennen Suomi Cupina tunnetussa SM-liigassa pelaa yhteensä 17 joukkuetta. Kansainvälisellä tasolla WFTDA:n alaisuudessa pelaa yli 400 joukkuetta ympäri maailmaa, ja Suomesta kyseisen organisaation alla on viisi joukkuetta. MM-tittelistä kisaa noin 40 joukkuetta kaikkialta maailmasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *