painot

Rollerderby – fyysisyyttä vaativa laji

Rollerderby on erittäin fyysinen urheilulaji jossa koko kehoa rasitetaan tasaisesti läpi suorituksen. Roller derbyssä eniten koetukselle joutuu alavartalo joka tekee taukoamatta töitä. Ilman hyvää fyysistä kuntoa lajin harrastamisesta saattaa nopeasti muodostua ongelma. Koska kyseessä on joukkueurheilua, ei heikkoja lenkkejä yleensä katsella kovin suotuisasta. Miksi joukkuekaverisi joutuisi tekemään enemmän töitä vain sen vuoksi, että sinä haluat tehdä vähemmän töitä? Niin, ei kuulosta kovin reilulta. Hyvän joukkuehengen ylläpitämiseksi onkin erityisen tärkeätä, että jokainen joukkueen jäsen huolehtii omasta fysiikastaan, varsinkin off-seasonin aikana.

Seuraavassa artikkelissamme pääset tutustumaan mitä rollerderbyä harrastava urheilija voi vahvistaa kuntopohjaansa. Vaikka rullaluistelua ja itse derbyä toki tehdään pitkin kautta, kannattaa muutkin kuntoilumuodot huomioida, jotta tasapaino omassa kropassa säilyy. 

Alavartalo, ylävartalo, koko kroppa

Siinä missä alavartalon lihaksia kuormitetaan eniten, rollerderby vaatii keholta kokonaisvaltaista suoritusta ja venymistä. Lihaksistosi tulee sietää jatkuvaa ärsykettä ja pystyä venymään äärirajoille, varsinkin urheilusuoritteiden lopussa jossa suurimmat erot missä tahansa joukkueurheilussa tehdään. Alavartalon vaativuus tuo useille ihmisille harmaita hiuksia sillä se tarkoittaa automaattisesti mm. salitreeniä, juoksemista, sekä kyykkäämistä.

Kyykkäämistä usein pidetään “vastenmielisenä” saliharjoitteena. Sitä ei kammoksuta toki sen tehokkuuden takia, vaan päinvastoin. Koska reisilihakset ovat koko ihmisen suurimmat lihakset, niiden treenaaminen vie eniten aikaa ja se saattaa usein tuntua kivuliaalta – ainakin seuraavana päivänä. Kun lihakset alkavat tuottaa maitohappoa ollessaan väsyneitä, urheilija alkaa tuntea voimattomuutta, painetta, sekä polttavaa kipua lihaksistossaan. Kyykkyjen tekemisellä on myös merkittävä osuus koko kropan treenaamisessa sillä se kasvattaa koko kroppamme hormonituotantoa. Tämä taas tarkoittaa automaattisesti sitä, että muiden harjoitteiden aikana tulet hyötymään tehdystä jalkatreenistä siten, että lihaksesi kasvavat suhteessa nopeammin. Älä siis skippaa jalkapäiviä!

jalkaprässi

Ravinnolla suuri merkitys

Voit treenata vaikka 7 kertaa viikossa salilla, mutta jos et syö kunnolla ja ravinnerikasta ruokaa, et tule koskaan kehittymään. Ravinto on kehomme bensa ja ilman sitä ajoneuvomme ei kulje ja luonnollisesti uuttakaan emme voi ostaa. Kovaa treenaavan rollerderbyharrastajan ravintoon pitäisi kuulua olennaisena osana proteiinia, rasvoja sekä tietysti hiilihydraatteja. Ruokailusta ei  kannata turhaan stressata, eikä jokaista ateriaa tarvi missään nimessä valmistaa ruokavaaka käsissä. Jos kuitenkin tuntuu, että vaikkapa proteiinin saanti laahaa, on olemassa erilaisia proteiinijuomia joita suositellaankin juotavaksi esimerkiksi harjoitusten jälkeen. Proteiinin ja hiilihydraattien yhteiset vaikuttajat auttavat myös palautumisessa joka on elintärkeätä lihaksiston kasvulle.

Muista siis pitää hyvä huoli ravinnostasi, mikäli rollerderbyn parissa haluat kehittyä jatkossakin. Laji on kovaa vauhtia nostamassa suosiotaan joka tarkoittaa myös sitä, että kilpailu sen parissa kovenee. Sama tapahtui aikoinaan golfille jossa ei “möhömahaisia” pelaajia enää kovin usein ole näkyvissä. Kilpailu ja sitä kautta nousseet rahasummat ajoivat pelaajat treenaamaan entistä kovemmin sillä ei ollut varaa antaa toisten saada etulyöntiasemaa pelkän harjoittelun avulla.

Olisiko lajista veikkauskohteeksi?

Toistaiseksi roller derbya ei ole saatavilla vedonlyöntitoimistojen luukuilta sillä laji ei ole vielä tarpeeksi suuri. Muita rullaluistimilla käytäviä lajeja toki löytyy ajoittain (esim. rullalätkä) useankin peliyhtiön valikoimasta. Mikäli kuitenkin olet päättänyt rollerderbyäkin joskus pelata vedonlyöjän näkökulmasta, suosittelemme pitämään silmällä www.kiehtovatkelat.com sivustoa joka listaa Euroopan parhaita peliyhtiötä. Linkin takaa löydät kymmenittäin eri nettikasinoja joiden tarjonta on valtava. Sinun tehtäväksi jää selvittää, mikä näistä on juuri se itsellesi sopivin vaihtoehto.

Oli kyseessä sitten treenit tai vedonlyönti, toivotamme sinulle lämpimästi onnea ja menestystä tulevaisuuteen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *